Saftig godt grytebrød🍞

Grytebrød, saftig godt.

Bland sammen 

5 dl fin spelt

5 dl sammalt spelt

3 ss knust linfrø

3 ss sesamfrø

3 ss solsikkefrø

2 ss gresskarkjerner 

50 gr gjær

1 ss luftig gjærbakst og 1 ss lønnesirup.

Hell i ca 5 dl kaldt vann til en klissete deig.

La deigen heve i romtemperatur i ca 12 timer. 

Ha deigen over på melet bakepapir( juster melet etterhvert) og bruk en slikkepott til å vende/brette deigen innover mot midten fra motsatt side, 4 sider, gjenta prossessen 2 ganger. 

Snu deigen med bretten/skjøten ned og ha over en bakebolle og etterhev i 1 1/2 time. 

Sett en jerngryte i ovnen på 220 gr med lokket på den siste halvtimen med heving. 

Tipp deigen over i gryten fra bakepapiret, ha en kniv tilgjengelig om deigen henger litt fast, og sett gryten i ovnen med lokk på i 1/2 time. 

Skru ned ovnen til 200 gr og bak videre uten lokk i 10-12 min til gylden skorpe.

Brødet ble populært, da matskribent Mark Bittman fra New York Times, besøkte og filmet bakeren Jim Lahey i New York bakeriet Sullivan Street Bakery, i  2006. Men grytebrød er eldre enn det. Potbread/grytebød har vært laget i århundreder. Først i leirpotter.

Jim Lahey sin teknikk ble lagt ut på You Tube og ble fort en slager. Brødet blir lagd i variasjoner, prinsippet er det samme, men meltyper, frø, nøtter… er det opp til den enkelte å forske på. 

Dette brødet jeg har bakt, er en variant jeg fant i et magasin for noen år siden, men jeg byttet ut hvete til spelt, og honning til lønnesirup, og salt til havsalt.

Den manglet en del info om framgangsmåte, så her ble alt gjort i gryta, fra blanding til heving og etterheving uten å varme opp jerngryta først. 

Utrolig nok gikk det også bra, men skorpen ble siden mye mer sprø.

Nå har jeg også en bedre gryte, le creuset, er toppers til grytebrødet❤️ 

Bak i veg, og gjør din egen vri, her varieres det😃

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg