Min barndomsfavoritt :
Fersk suppe, eller ferskt kjøtt.
Denne suppa be lagd da kjøttet var ferskt etter slakting på høsten. Dette var luksus for de som hadde tilgang og ble inntatt som søndagsmiddag.
Ellers ble suppa laget på saltet kjøtt.
Denne har sikkert like mange variasjoner som det er landsdeler.
Dag 1 nytes kjøtt, grønnsaker, poteter og den sursøte sausen.
Dette vokste min mann opp med.
I min barndom spiste vi suppe først, så poteter kjøtt og saus.
Vi bytter litt på her hos oss.
Dag 2 kjøttrestene går tilbake oppdelt i suppa, og serveres m pannekaker
Blir det suppe igjen, fryses den.
Kok kjøttet, her bruker vi en stor høyrygg, i 1 -1/2 time sammen med 1-2 ts salt og 1 ts pepper.
Ha i :
kålrot
gulrot
persillerot
sellerirot
hodekål
purre
Del i terninger, kålen i strimler og kok mørt.
Sursøt/løksaus:
3-4 ss smør
1/2 finhakket løk
2-3 ss mel
7 dl kraft
Surr løken med smøret, vend inn melet og spe med kraft.
Smak til m vanlig 7% eddik
sukker
salt og pepper( her er hvitvins/eplecidereddik fyfy😉)
Server med poteter.
Det er mimremiddag fra en god tid det👍
Det så utrolig godt ut 🙂