Benløse fugler, eller fattigmannsfugler, for det var nettopp det det var. I mangel på fugl brukte de kjøttdeig, gjerne blandet med innmat, rullet til avlange boller, trykte de ned og la på krydder, løk og spekk før de fyllte de og lukket de igjen, brunet de og lot de trekke seg ferdig i kraft.
Formen skulle etterligne fugl.
Serverte med kålstuing og poteter, som jo var råvarer med god tilgang.
Her brukte jeg 500 gr karbonadedeig blandet med litt salt
1/2 dl fløte
1 egg
en krydderblanding av :
allehånde
malt ingefær
nellik og muskatnøtt.
Stekte 1 finhakket løk og la på kjøttet etter å ha trykt de ut i avlang form, rullet sammen som på bildet.
Jeg droppet spekket men neste gang vil jeg blande litt lever i deigen.
Lag brunsaus i panna med kraften etter “fuglene”.
Servert med kålstuing:
Kok strimlet hodekål
Lag hvitsaus av
3 ss smør
2 ss mel, jeg bruker spelt
Spe med ca 5 dl melk
Ha kålen i sausen og smak til med salt, pepper og gjerne malt muskat.
Server med poteter og tyttebær, her også med husets rognebærgelè, ble det en fest i hverdagen hos oss.
En nydelig, for noen, bortgjemt skatt.
Det finnes ulike varianter av denne retten og etterhvert ble det vanligere å bruke kjøttstykker som bankes ut og fylles, gjerne med gulrøtter og pakkes inn med bacon.
En forfinet utgave inspirert av det franske kjøkken.