Lammeribbe, raita, bønnepure’…
Lammeribben ble trekt i vann på ca 80 gr i 2 timer, så krydret med cumin, koriander, cayennepepper, salt, pepper og penslet med lønnesirup.
Stekes i ovn på 220 gr til svoren er krispy.
Servert me bønnepure’ der store hvite bønner er surret i litt olje, tilsatt litt av kraften fra ribba, smakt til med litt chevre og blendet med stavmixer.
Tomatene ble confitert i gåsefett, saltet og peppret i ovn på 125 gr i 3 timer.
Raita inspirert av India og Pakistan
Raita kjenner vi best som en yoghurtsaus til sterkt/ varmt krydret mat, da oftest med revet agurk, frisk mynte, ristet og malt cumin, koriander og lime el sitron og gjerne honning, i yougurt. I dag har jeg lest mer om denne youghurtsausen og ser at den lages med ulike grønnsaker.
Slik ble denne til:
raspet 1/2 agurk og vred den i et klede,
hakket 1/2 rødløk
det grønne på 1 vårløk
1/2 fenikkel ble strimlet på mandolin
1 ts ristet malt cumin
1/2 ts koriander
3 dl tyrkisk youghurt
1/2 ts salt
4 ts husets myntegele
1/2 ts cayennepepper
saften av 1/2 lime
Dette ble velykket og godt mottat.
Litt om fennikel :
Fennikel er en grønnsak som er og har vært benyttet i særlig India, Kina, Iran og middelhavslandene siden oldtiden.