Svartsurbærgelé, Aronia gelé 💙

Gelé av Svartsurbær , Aronia

Frys bærene minst 1 døgn.

Grunnen til at bærene fryses før bruk er for å få bort en del av bitterstoffene.

Kok opp svartsurbærene med 1/2 l vann til 1 kg bær.

Tilsett 3-4 syrlige epler.

La det putre i ca 30 min. 

Sil så bærene i ca 1 time i et sileklede/duk på stativ. 

Ha tilbake i kjele og tilsett ca 800 gr sukker pr liter saft. 

Småkok i ca 1 t. 

Sjekk om den er stiv nok ved å helle 1 ss gele på en tallerken og la den stå til den er kald. 

Dra en finger over tallerkenen, om merket etter fingeren står igjen, er den ferdig. 

Legg tørkepapir oppå geleen og løft opp skummet. 

Ha geleen over på varme rene glass.

 

 

Nydelig deilig til ostefatet, på skiva…

PS :

Sliter du med å få den til å stivne må den koke videre.

Den kan også reddes med litt agar agar, el du kan tilsette pektin i pulverform fra start for å være sikker.

Vi bruker helst epler med mye pektin.

 

Disse bærene er proppfulle av antioksidanter.

Vi har plantet de i hagen, men du har kanskje en nabo med hekk eller trær.
Arona, altså Svartsurbær brukes også ofte som hekk, trær til avskjerming i parker ol.

3 kommentarer

    1. Har høstet 4,5 kg svartsurbær, på den ene buska vi har i hagen. Har tenkt å prøve og lage både gele og syltetøy, hva tror du om å bruke syltesukker i geléen? Har aldri laget gelé, så har ingen erfaring. Har heller ikke noe stativ, men tenkte jeg kunne bruke et dørslag med et klede i🤔

    2. Hei! Jeg har laget gelé i flere år, og forsøkte meg i fjor med halv om halvt med sukker og syltesukker for å unngå så lang koketid med påfølgende høyt sukkerinnhold. Det blir ikke helt gelé sånn som langkokt rips, men geléet nok til å være greit på skive eller med yoghurt og müsli. Jeg presser også mer saft ut av bærene – det er så mørkt at du ikke opplever den uklarheten som du får om du gjør det med rips! Lykke til!!

    3. I tillegg virker oppskriften enkel og lett å følge, noe som er perfekt for både nybegynnere og erfarne kokker. Geléen kan brukes på alt fra brød og knekkebrød til desserter, og den gir et helsebringende alternativ til vanlig syltetøy. Det er også flott at geléen kan lages hjemme, og på den måten kan man kontrollere sukkerinnholdet og tilpasse smaken etter egen preferanse. Dette er en utmerket måte å nyte smaken av aronia på, samtidig som man får i seg alle de sunne egenskapene. Visit us Telkom University Jakarta

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg