Sopptid! Oppskrift på soppsoya, soppfond 🌲

Når sopptiden starter er det stor lykke i heimen. Soppturer er jeg vokst opp med, og i mitt voksne liv har vi tilegnet oss en god del kunnskap om sopptypene i våre norske skoger, og bruken av de. Våre barn er også oppvokst med det, og vår hund og turvenn Toya som vi hadde i 16 år, elsket soppturer. Hun lærte seg riktignok kun et slag i søk, fuglehund og Breton som hun var, og det var skrubb. Nå trener vi vårt nye firbeinte medlem, vår godeste kompis og cobberdog søk. Han tegner til å bli utrolig dyktig. Så matauk er for både små, store og 4-beinte

Soppsoya, eller jeg ville egentlig kalt det soppfond, for det er jo ikke soya i denne.

Her brukte vi kun skjellpiggsopp, den ble fantastisk!😊🍄

Egnede sopparter:

Store eksemplarer av fåresopp, skjellpiggsopp,  steinsopp( personlig synes vi steinsoppen er for fin til det, den tørker vi, da den har sin helt spesielle plass i vår matlaging) og skrubb. Det gjør ingenting om soppen er litt markspist, ferdig soya blir ikke påvirket av det.

 

Slik gjør du:

Grovrens soppen.

Del den i store biter og legg den i en stor krukke / bøtte m lokk

lagvis med salt, 300 gr salt til 2 kg sopp. Legges i press, tallerken med en morter går bra.

La det stå kaldt i 5-6 dager.

 

Kraften som har utviklet seg siles så fra og måles. Mengde av

ingredienser avhenger av hvor mye saft som er utviklet.

Brun sukker godt i ei jerngryte. Tilsett soppkraften forsiktig.

Tilsett så krydderet og hakket ansjos.

Småkok blandingen i noen minutter før rødvinen tilsettes. La

soyaen småkoke i minst i en ½ time.

Avkjøl og sil gjennom et saftklede.

 

La den ferdigsilte soyaen stå over

natta over til klaring, før den helles over i en ren kjele.

Unngå å få med bunnfallet.

Gi soyaen et raskt oppkok, og hell den varme soppsoyaen på steriliserte rengjorte flasker ( lar flasker ligge i stekeovn på 100 gr) Flaskene korkes, og oppbevares kjølig.

 

Til en liter kraft brukes:

 

375 g sukker, vi bruker i stedet brunt

5 ansjosfilet, bruker den Italienske

½ ts hvit pepper

½ ts malt nellik

3 knuste laurbærblad

2 dl rødvin

PS : oppskrift funnet på nettet og skal være laget av Else Wiborg på 80-tallet en gang😊

#soppsoya#sopp#markensgrøde#utpåtur#sopptur

1 kommentar
    1. Bruker som det står i oppskriften Elsa Wiborg. I de fleste oppskrifter skal det brukes 150 gr salt pr kg sopp. Soyasaus er salt, samme er soppsoya. Det er som et krydder å regne, den gir umami der kun en ss kan være nok til å kjenne soppsmaken i passe dose slik den skal i en stor gryte, saus osv.
      Så ja, denne oppskriften har vi brukt i åresvis. Selv er vi veldig forsiktig med saltet i husholdningen. Saltet er viktig for å unngå bakterier som med annen konservering 😊
      Da regner jeg med du lager etter en annen oppskrift, og sikkert god den også

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg